:)

:)

Lempi 2007

Pentupäiväkirja
Amorosan K-pentue: Springrothin Gibson (kts. Nappulavaaran) - Amorosan Ensi-Lempi

Tuleva äiti paistattelee päivää
4.6.2007 Lempin maha on valtava!! Ultrasta on noin kuusi viikkoa ja epäilyttää että siellä olisi kuitenkin enemmän sakkia mahassa kun ne neljä kaveria mitä ultrassa näkyi, tai sitten ne neljä kaveria on jättiläisiä... Lenkille olisi Lempin mielestä hirmu hienoa aina lähteä ja sitten puolentunnin käpyttelyn jälkeen on mamma jo lähes kantokunnossa kotiin, ainakin nyt kun helteet oikein alkoi, viileemmillä keleillä meni vielä ihan reippaasti. Mahakuvia pitäisi laittaa tänne näkysälle heti kun kuvaaja kotiutuu reissusta Impin kanssa.
 Ensi viikolla pitäisi koota pentulaatikko että mamma saa sen myllätä mieleisekseen ennenkun juhannuksen aikoihin olisi tarkoitus pentusten syntyä.
7.6.2007 Pentuset on alkanu mylläämään oikein urakalla, hätäsimmät on jo takajalkojen välissä valmiina lähtöön. Pienet tassut ja kuonot tuntuu räpeltävän mahassa, etenkin kun Lempi on jostain intoillut niin pennutkin tuntuvat intoilevan! :) Ei ehkä kuitenkaan kaikkein rauhallisimpia kavereita sieltä tulossa.. Ei vieläkään mahakuvia, mutta jos viikonlopun aikaan hovikuvaaja saisi aikaiseksi...
13.6.2007 Alkaa mamman oli olla jo tukala, ei missään asennossa oo oikein hyvä olla ja läähätyttää kovasti. Impi ihmettelee miksei Lempi enää leiki ja on muutenkin kummallinen, mutta kyllä se sitten hermostuu kun oikein härrää.. (kuvia galleriassa) Pari päivää sitten koottiin pentulaatikko ja sitä on urakalla myllätty ja petailtu mieleiseksi. Nyt vihdoin saatiin se mahakuva otettua, siitä nyt vähän saa käsitystä miten isossa kunnossa tyttönen on.
18.6.2007 Nyt on jännää! Lämpöä mittaillaan ja alaspäin se on menossa, takajalkojen väliin on änkenyt toinenkin pentu ja alkaa Lempin liikkuminen olla vähän kun ankan taaperrusta.. Silti olisi eilen pitänyt lenkille päästä heti kun hihna vähän kilahti. :) Ei tässä enää olisi montaa päivää jännitettävää. Nyt Lempi on omaehtoisesti alkanut viettää yöt (tai ainakin osan yötä) pentulaatikossa.
20.6.2007 Eilen illalla Lempi alkoi olla tosi levoton, läähätti ja myttäsi petiä, sekä kaivoi omenapuun juurelle ulkopesää.. Yö meni sitten sohvalla torkkuessa ja vahtiessa parin tunnin välein että joko nyt. Viimein aamulla 6.25 syntyi trikkinarttu 277 g. Ja heti perään 6.40 soopelinarttu 265 g. Trikkiuros 254 g syntyi siitä tunnin päästä 7.40. 8.00 tuli myös soopelinarttu 250 g ja viimeiseksi klo 8.35 vielä yksi soopelinarttu 262 g. Nyt mitä pystyy pennuista päättelemään niin soopelityttöset on aika tyyppejä! Jo kalvoista alkoi hirmuinen riehuminen kun pitäisi päästä liikenteeseen! Trikkipennut otti maailmaan tulonsa hiukan rauhallisemmin. Kuvia räpsitään kovasti ja jos perjantaina saisi laiteltua niitä tänne sivuille.
23.6.2007 Päivittelyissä tuli pieni tauko kun isosisko-Impi aikanaan jäyrysi tietokoneen johtoa ja taas toimii. Pennut kasvaa, syö ja liikkuu kovasti, Kaarlo-poika löytyi jo kertaalleen pentulaatikon ulkopuolelta ja on siinä hilkulla ollut moni muukin. Impi kun tulee kääkäilemaan laatikon laidalle niin aina joku lähtee spurttaamaan kohti isosiskoa. Painot lapsilla alkaa olla 300g molemmin puolin ja Lempi tuntuu välillä olevan aika kovilla syöttämisen kanssa, ruokinta-automaatti.. Nyt on hurja nimien keksiminen käsillä, pojasta tuli Kaarlo ja yksi soopelitytöistä on Kylli, muut on vielä työn alla. Pentusia tulee kuvailtua niin paljon että laitan kuvat ihan omalle sivulleen joka löytyy täältä. Lempi on jo alkanut ulkoilemaan omaehtosesti eikä ole jatkuvasti vaan pentulaatikossa.
24.6.2007 Nyt on joka pennulla 300 g rajapyykki rikki! Hurjaa vauhtia tuntuvat kasvavan. Trikkinarttu löytyi keskeltä olohuoneen lattiaa seikkailemasta kun tuli pyykkien laitosta, joko Impi tai Lempi on se sinne kantanut tai sitten on ite tullut alas laatikosta ja lähtenyt tutkailemaan.. Mene ja tiedä. Nimi asiaan tuli selkeennystä että poika on edelleen Kaarlo, Kylli- nimi vaihtui vaaleimmalle soopelitytölle, puolikauluksinen on Klaara ja tummin soopeli ilmeisesti Kaisla. Nyt odotellaan uuden omistajan päätöstä trikkinartun nimestä.. :)  Illalla: Nyt nimet selkeni, trikki tyypit on Kylli ja Kaarlo, soopelit Kaisla (tumma), Klaara (puolikaulus) ja Kaino (täpläniska).
27.6.2007 Pentuset täytti tänä aamuna viikon ja nyt tuntuu että vihdoin painot on asettunut vakaaseen noususuuntaan ja Lempin mahakin on normalisoitunut. Jos nyt taustatiimi voi huokasta helpotuksesta... :) Ja tietysti viikkois ryhmäkuva löytyy täältä.
28.6.2007 Tänään oli jännä päivä kun leikattiin kynnet ensimmäistä kertaa. Tai oikeastaan Kainolle se oli jännää, muut ottivat tosi lunkisti. Kaino esitti kovaäänisiä vastalauseita ja kun ei tehonnut niin pisti sitten vielä haisevat päälle.. No mutta saatiin joka tapauksessa homma hoidettua ja sitten pentuset kiireellä tissille turvaan.
29.6.2007 Aikamoinen yllätys kun tarkastelin aamusella pentusia. Kaino tytöllä kurkistaa jo molemmat silmät! Toisilla ei vielä, mutta näyttäisi ettei hirmu tiiviit luomet enää ole muillakaan. Ilmankos sen Kainon piti päästä tutkailemaan pentulaatikon ulkopuolista maailmaa (löytyi lattialta laatikon vierestä pitämästä kova äänistä puhetta).
1.7.2007 Kylli ylitti 500 g rajan tänä aamuna, potra tyttö! Kaarlolla ja Kainolla on silmät jo kunnolla auki, toisetkin kurkistaa kanssa. Vauhti sen kun kiihtyy samalla kun näkökenttä laajenee... Piti laittaa pentulaatikon "oviaukkoon" koroketta etteivät jatkuvasti loiki sieltä alas. :)
3.7.2007 Pentuset kasvaa ja kehittyy hurjaa vauhtia. Nyt kun menet pentulaatikon ääreen jutustelemaan niin sieltä hoiperrellaan etuseinälle kattomaan että kuka ihme siellä on. Vauhtia alkaa olla jonkin verran että saa nähä kuinka kauan pentulaatikon laidat riittää ennen kun pitää availla päätyseinä auki. Lempi kävi tänään ensimmäisellä pitkällä lenkillä synnyttelyjen jälkeen, pikkasen reippaampaa tahtia tultiin kotiinpäin, mutta levollisin mielin tuntui jättävän pesueen kotiin.
4.7.2007 Viime yönä Impi tuli herättämään ja kuulin että pentuset vinkuivat, heti arvasin että joku on tullut laatikosta. Kaksi tyyppiä siellä oli lattialla. Aamulla fiksuna availin laatikon etuseinän ja rakentelin loivaa laskua/nousua että pääsevät sitten ite laatikkoon ja pois. Koko komeuden ympärille pentuaita niin hyvä tuli. Ainut että nää pikku kaverit mahtuu verkon välistä ja isännän kotiin tullessa oli Kylli eteisessä vastassa ja joku toinen tyyppi keskellä olohuoneen lattiaa.. Kaarlo kateissa, mutta löytyi sitten lakanan alta. Nyt pitäisi tiivistellä verkon alareunaa ennen kun kasvavat. Kaks viikkois ryhmäkuva löytyy täältä. Ja yksityiskuvat "pentueet -> 6.pentue" 
7.7.2007 Tänään Kylli on löytänyt häntänsä! Katoin kun touhusi ittekseen jotain ja häntä heilui rytmikkäästi puolelta toiselle, välillä sitä piti ihailla ja jatkaa sitten touhuja. :) Kynnet leikattiin taas ilman vastaan sanomisia, suunnitelma toimi; pennut tissille ensin tainnuttamaan itsensä ja sitten kynsien leikkaukseen. Nyt oli kainokin niin helppo potilas. Kaarlo ylitti viimeisenä 500 g rajan ja Kylli on jo 650 g paremmalla puolella...
8.7.2007 Lapset sain maistella jauhelihaa, kyllä oli ilmeet hauskoja kun nuoleskelivat sormia ja sitten jotain möhnää työnnettiinkin suuhun. Ei kuitenkaan ilmeisesti pahaa ollut kun innolla olisivat halunnu lisää. :) Nyt jo kaikilla hännät heiluu ja leikkejä yritetään saaha pystyyn, ainut että kun tekee kunnon loikan sisaruksen niskaan niin nurihan se vie.. Kovia ovat touhuilemaan.
10.7.2007 Ensimäistä kertaa oli aamupuuro tarjolla lautaselta, kyllä oli pentuset näkösiä kun kaikki vuorotellen luisteli tassuineen mannapuurossa... :) Hyvin näytti maistuvan! Ja onneksi Lempi putsailee heti luvan saatuaan, niin puuron jämät lautaselta kun pennuistakin. Tää viikko jos mennään mannapuuro + jauhelihalla, niin aletaan sitten pikkuhiljaa laajentamaan makumaailmaa kaikella mahollisella. Virta tuntuu lisääntyvän kun alkavat saaha kiinteetä ruokaa, vielä kun tasapainon saisi kohilleen..
11.7.2007 Tänään pentuset sai ensimmäisen matokuurin. Puuroa meni jo tupla-annos, eikä tuntunut tekevän tiukkaakaan! Kuvailtiin 3-viikkos kuvia, mutta yksin touhutessa ei siitä oikein julkasukelposta tullut... Koitetaan huomenna uuestaan tuplamiehityksellä. Hampaan nysät tuntuu joka suussa ja Klaaran pitikin sen kunniaksi puistella pentulaatikon viltit uuteen järjestykseen!
13.7.2007 Nyt oli jännää! Ensimmäistä kertaa ulkona käymässä ja vielä sukulaisia kylillä (Karo, Helmi ja Jasmi). Kymmenisen minuuttia pentuset kääkäili ja sitten iski Kaarlolle ja Kaislalle tärinä. Kylli ja Klaara tutkaili ilman huolen häivää ympäristöä, veti vaan vähän matalammaksi kun aikuiset tuli tökkimään. Puuroa syödään kolmesti päivässä.
16.7.2007 Viikonlopun aikana pennut oli kasvanut hurjasti! Painot on nyt Kaarlon 727 g ja Kyllin 935 g välillä. Reippaasti alkavat jo touhuilla ulkosalla ja tutkailla pihamaata. Pikkuhiljaa sekotellaan papusia puuron sekaan. Kynnet leikattiin tänään.
18.7.2007 Aika rientää hurjaa vauhtia (pentujenkin vauhti alkaa olla aika hurjaa välillä..) ja pentuset on jo 4 viikkoa vanhoja. Kuvia tulee hiukan myöhemmin. Nyt ulkoillaan jo 2-3 kertaa päivässä ja puuro annokset senkun suurenee. Kyllillä meni 1000 g raja rikki ja muutkin tulee siinä hännillä. Kylli parka pyörähti tuoreeseen kikkareeseen ja joutui iltapesulle... Impi jaksaa leikkiä lasten kanssa ja pitää niille vähän kuria kirputtamalla niskasta.
19.7.2007 Eilen Era ja Jari kävi kylillä lapsia kattomassa ja Jarilla oli kamera mukana. Kuvia voi ihailla täältä ja yksittäiskuvat pentueen sivulla. Lapset on päässy ulkoilun makuun eikä oikein jaksaisi sisällä olla kun nukkumassa..
22.7.2007 Eilen oli hieno ilta kun 4/5 pennuista teki iltakikkareet pihalle! :) Kaarlo on älynnyt että jos ei huvita ulkona olla niin ovi on auki ja voi painattaa sisälle, tytöt alkaa varmasti kohta seurata esimerkkiä ja joutuu pitämään oven kiinni. Aamuisin olisi pentusista mukava nousta viideltä jo syömään ja ulkoilemaan, mutta muut ei oo ihan samaa mieltä.. Aamulla on muutenkin mukava kun vaihetaan puhtaat lehet lattialle niin siellä on monta innokasta "auttajaa" mukana touhussa...
24.7.2007 Tänä aamuna alkoi konsertti taas hyvinkin tarkkaan klo 5.00. Nyt olivat aikas sitkeitä huutelijoita, mutta heti kun laantui vähän niin läksin antamaan evästä ja kas kummaa; Kylli nakotti pentuaitauksen ulkopuolella! Kylli teki Fico-enot ja ilmeisesti hyppäsi tai kiipesi aitauksen matalasta kohdasta yli, matala osakin on n. 35 cm korkea... Tulevaisuuden agility lupaus? Klaara on taas keksinyt palloleikit, se hyvin ylpeänä itestään kantaa isoa tennispalloa kituset levällään ja häntä pystyssä. Juokseminen ei oikein vielä kuitenkaan onnistu pallosuussa, aina tahtoo kompastua. Kynnet leikattiin taas tänään. 
26.7.2007 Pentuset madoteltiin taas eilen. Ulkoilua harrastetaan monta kertaa päivässä ja intoa riittää. Klaara on oppinut tulemaan vihellykselle luokse! :) Toisetkin vaihtelevasti tulevat kutsusta.. Hortonomien alkuja koko porukka, tuntuvat viihtyvän kovasti kukkapenkissä... Painot viiden viikon iässä: Kylli 1419 g, Kaisla 1270 g, Kaarlo 1100 g, Kaino 1206 g ja Klaara 1419 g.
27.7.2007 Nyt alkaa järellinen ymmärrys loppua noitten pentusten kanssa.. Kun tulin nyt illalla töistä, olikin vastassa kahden tyttösen sijasta kuusi! Kaarlo kiltisti istui pentuaitauksessa kun tytöt oli lähtenyt livohkaan. Liekkö kiivenneet yli kun Kyllin viime reissun jälkeen aita on korotettu n 45 cm:iin, että loikkaamalla sieltä ei ole tultu. Aitaus oli kaikin puolin teräkunnossa, että nyt vaan paperia verkkoon etteivät pääse enää kiipeämään. Niin, että onnea vaan tuleviin koteihin näiden riivakkeiden kanssa! :) Onneksi alkaa loma niin ehtii paremmin pitää silmällä niiden touhuja.
30.7.2007 Niin se aika hujahtaa ja pentuset alkaa olla seittemän viikkosia! Ulkona pitäs aina olla ja ruokaa menee hirmu määrät, tänään saivat ekakertaa tonnikalaa papusten lisukkeena ja hyvin tuntui myös kala maistuvan! Ei mitään mitä eivät söisi... Reippaita lapsia! Nyt on kivaa kun voidaan yhessä ottaa aurinkoa viltin päällä ja lueskella lehteä/kirjaa. Niin siis sillon kun lapsoset nukahtaa siihen kylkeen kiinni.. :)
31.7.2007 Nyt on alkanut totutteleminen hoitohommiin (muihinkin kuin kynsien leikkuu) Eilen illasta vielä harjailtiin, eikä se ollut Kaislan ja Kainon mielestä kovinkaan hauskaa... Muut kuunteli ihan kiltisti, mutta nää kaks pisti semmoset ripaskat että.. Sitten tänään laitoin jokaiselle vuorotellen Impin vanhan pentupannan kaulaan että alkavat oppia pitämään pantaa. Toisilta panta unohtu leikkiessä, mutta Kaarlon oli hankala leikkiä kun koko ajan toinen takajalka vipatti. :) No, nyt koitetaan muistaa joka päivä pitää sitä vähän aikaa niin jos se lakkaisi vaivaamasta.
1.8.2007 Pannan pito sujui jokaiselta jo rutiinilla, ei vaivannut läheskään niin paljon kun eilen. Kaisla ja Kaino sai sinitarrapainot korviinsa, jos niistä ei tulisi shetlantilaisia pystykorvia kun ajoissa puututaan asiaan. Kuusviikkos kuvia täällä.
2.8.2007 Taas kävi vieraita, x-rotuinen Beela kävi lapsia paimentamassa. Ensin Beelan koko vähän hirvitti (n. sakemannin kokoluokkaa) mutta sitten etenkin Klaara oli oikea perskärpänen.. Meinasi hoitotäti olla ihmeissään välillä. Kaislan ja Kainon korvat on asettunu hienosti kun otin painot pois ja tarkistin missä kuosissa ovat.
5.8.2007 Meidän yhteinen aika pentusten kanssa alkaa lähestyä loppuaan ja uudet kodit ottavat haasteen vastaan.. Eilen rentouttavan Serena-reissun jälkeen tultiin kotiin ja olikin seittemän koiraa vastassa. Olivat pirulaiset murtautunu (repiny auki miun rautalankaviritelmät) ulos pentuaijasta ja kyllä oli kämppä näköne! Ei muuta kun lauma pihalle ja siivoomaan. Tänään yritin punnita kaverit, mutta eihän siitä mitään tullu! Heti ottivat hatkat punnituskupista, että painot on arviolta 1500-2000 g.. Kynnet kuitenkin sain leikattua vaikka hereillä olivatkin! Erävoitto... :)
13.8.2007 Pieni tauko tullut tähän kirjotteluun kun on ollut kaiken maailman reissua. Pentuset on nyt Kaislaa lukuun ottamatta uusissa kodeissa, Kaisla lähtee sitten kuun lopulla. Sitä ennen käytiin pentutarkastuksessa ja kaikki pentuset on reippaita tapauksia (lääkäri kysyi onko Klaara vähän kovapäinen kaveri..). Silmistä Klaaralta, Kaislalta ja Kylliltä löytyi harmittava crd, mutta onneksi ei mitään vakavampaa, Kaarlo ja Kaino oli terveitä. Tästä eteenpäin pentujen kuulumisia tulee uutisiin tai pentueen omille sivuille, tai jos jollekkin ihan oma sivut aukee (odotellaan Kainon sivujen aukeamista..) niin linkki utlee sitten pentueen sivulle.

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti