:)

:)

Impi 2011

Pentupäiväkirja
Amorosan P-pentue: Bumtsi Bum My Only One - Amorosan Impi
      
       (Väinön kuva: Annukka Majander)
 6.2.11 Odotettuun penikoimiseen ois viikon päivät ja Impi alkaa olla aikas piukeena. Maha on valtava ja tissit jo turvoksissa. Ruokailuja piti jakaa neljään osaan kun Impi pystyy syömään vaan linnun annoksia. Tänään rakenneltiin pentulaatikko ja tuntui että mummo oli enempi innoissaan kun tuleva äiti. :) Lempi touhotti tohkeissaa että nyt meille tulee taas lapsukaisia!
 11.2.11 Hirmunen mylläys käy mahassa kun pentuset alkaa järjestäytymään lähtöasemiin. Huomenna on 58 vuorokautta astutuksesta, elikkäs sen jälkeen voipi alkaa tapahtua millon vaan! Elämme jännittäviä aikoja. Impi alkaa pikkuhiljaa kävellä kun ankka ja lenkillä käynti on aikamoista taapertamista. Tässä on pari mahakuvaa:
 
 14.2.11 Viikonlopun ajan Impi oli levoton ja sunnuntaina ei enää syönyt ollenkaan. Sunnuntai iltana alkoi supistelut jotka kestivät hurjan petaamisen kanssa aamuun. Puoli 12 aamupäivästä alkoi rajummat supistukset ja 11.50 meni vesi. Ensimmäinen uros pentu syntyi tasan 12sta. Pentu oli harmahtava ja synnytyksen yhteydessä tulo vihreää vuotoa, pentu painoi 83g ja virkosi hengittämään kun oikein hankasi. Heti perään 12.10 syntyi narttu 73g, joka oli kuollut ja kuihtunut ja synnytyksessä oli myös vihreää vuotoa. Parin tunnin päästä poika kuoli. Seuraavana klo 13.10 syntyi narttu 112g, joka oli virkeä ja kävi heti tissille, uros 103g syntyi klo 13.30, myös reipas kaveri. Impillä tuli vielä satunnaisia supistuksia eikä pitkäksi aikaa asettunut olemaan pentujen kanssa ja kun tunnustelin mahaa tuntui siellä vielä yksi pentu. Lähdettiin eläinlääkäriin klo 16 ja röntgenissä näkyi yksi iso pentu, joka syntyi keisarinleikkauksella klo 16.30, paino 190g. Viimenenkin poika oli reipas. Samalla eläinlääkäri poisti kaikilta kannukset. Nyt peukut ja varpaat pystyssä että pentuset jaksaa sinnitellä ja säilyvät hengissä.. Tuoreet tulokkaat:
  
  
              Pirkko
  
             Pertti
  
            Paavo
  
                     Paavo, Pertti ja Pirkko
   15.2.11 Tuttipulloilua.. Viimeyönä hypättiin parin tunnin välein syöttelemässä pentuja, mutta painot laskee kun lehmän häntä.. Nyt tehoruokintaa ja peukutteluja! Aamun painot: Pirkko 71g, 73g Paavo 129g.
 Iltapäivällä tilanne näyttää jo paremmalta. :) Joka pentunen on ottanu reilut 20g painoa takasin ja nyt jo ittekseen syövät tissillä. Paavolle ei tarvinnut pullotella kun kerran ja sen jälkeen on tissiltä saanut mitä on tarvinnut. Pienemmät kaverit ottaa vielä pullolta vauhtia. Tää päivä ja ens yö mennään tehostetulla ruokinnalla ja katotaan sitten miltä huominen näyttää.
  16.2.11 Nyt uskaltaa olla varovaisen toiveikas. Eiliseen aamuun nähden tää aamu oli paaaaljon aurinkoisempi. Joka pentunen alkaa olla syntymämitoissa: Pirkko 102g, Pertti 103g ja Paavo 180g. Kaikki syö reippaasti ja on muutenkin virkeitä. Impikin voi yllättävän hyvin, leikkaushaava ei ole vaivannut, ainoastaan ahistaa käyttää kauluria (tein vanusta pannan ympärille kaulurin että pystyy hoitamaan pentuja, mutta ei taivu nuolemaan haavaa). Ulkona pissillä Ipa on käynyt ihan reippaasti eikä mahakaan ole sekaisin. Jospa tämä tästä.. Lempi haluisi jo kovasti mukaan hoitamaan mutta pentulaatikon laitaa pitemmälle Impi ei vielä päästä. :)
  17.2.11  Painot tänä aamuna: Pirkko 113g, Pertti 107g ja Paavo 181g. Painot tuntuu nousevan hitaasti mutta varmasti. Sillon tällön pieniä notkahuksia sattuu, mutta pääosin suunta on ylöspäin. :) Impi kävi tänään jo postilaatikolla postinhakureissulla. Into oli kova "lenkille", mutta kiire oli kova takasin kun käännyttiin. Kunhan pakkaset (aamulla -30 astetta) vähän hellittäs niin sit pääsis Ipakkoinenkin kevyelle lenkille mukaan. Näin ihanan perhepotretin sain tänä aamuna napattua:
  
              Pertti ja Pirkko nukkuu, Paavo jaksaa tissitellä :)
   18.2.11 Ajattelin ottaa täydet yöunet ja jätin pentuset Impin hoijettavaksi etten käynyt antamassa lisämaitoa. Hyvin oli Ipakkoinen hoijellu! Aamun painot: Pirkko 112g, Pertti 117g ja Paavo 197g. Kaikki voiton puolella! :) Tänään Pirkko köllötteli pentulaatikon väärällä puolella, liekö roikkunut tissillä kun Impi on laatikosta poistunu ja tipahtanu sit ulkopuolelle.. Vähän on turhan varhaista ruveta loikkimaan laatikosta ulos!
   19.2.11 Aamun painot: Pirkko 117g, Pertti 123g ja Paavo 215g. Hurjan hienosti on nyt painot noussu ja koko katras on virkeitä kavereita. Pikkasen alkaa luonteita tulla esiin, pienemmät pentuset on hyvin täräköitä, etenkin kun Ipa lähtee laatikosta niin ne painelevat pitkin laatikkoa huutaen äipän perään. Paavo ottaa asiat hyvin paljon lunkimmin, mikäs tässä valmiissa maailmassa kunhan tissiä saa.. :) Pirkko etenkin on aika ihastunut omaan ääneensä.. Impi alkaa nyt jo viihtyä vähän pentulaatikon ulkopuolellakin ja tulee seurustelemaan muun perheen kanssa. Mutta kun Lempi menis mielellään tuuraamaan niin tulee kiire takas pentusten luo.
   21.2.11 Pentuset tuli tänään viikon vanhoiksi ja nyt päätin että ei enää tarvii lisäruokaa antaa kun näyttävät tissittelylläkin hyvin kasvavan. Impillä riittää hyvin maito ja tissit on pehminny niin hyvin että pienemmätkin niistä saa kunnolla syötyä. Painot tänä aamuna: Pirkko 157g, Pertti 169g ja Paavo 268g. Tässä tuoreet kuvat lapsosista:
 
         Pirkko 1 vk
      
             Pertti 1 vk

       Paavo 1 vk
   23.2.11 Tänään Pirkkokin viimesenä ylitti 200g painorajan. Kaikki lapsoset on hyvin syöneen sammakonpoikasen näköisiä kun pyöreestä mahasta lähtee ripakintut eri suuntiin. :) Painot tänä aamuna: Pirkko 200g, Pertti 214g ja Paavo huitelee ihan omilla luvuillaan 336g:ssa... Lempi edistyy "wannabe lapsenvahti"- projektissa ja pääsee jo etutassujen kanssa laatikkoon. Impi onkin harvinaisen tiukkana tän pentueen kanssa, liekö syynä keisarinleikkaus ja tikit mahassa tai jotain. No, huomenna saahaan otettua loputkin (Impi on jo omatoimisesti ottanu parit) tikit pois ja elämä sen puoleen normalisoituu ettei tarvii enää kaulurin kanssa elellä.
   27.2.11 Huomenna pentuset tulee 2 viikkoa vanhoiksi. Painojen kanssa on ollu hurjaa kiriä tää viikko ja Paavo hujahti reiluun puoleen kiloon tänään. Painot tänä aamuna: Pirkko 333g, Pertti 336g ja Paavo 518g. Pertillä silmät jo kurkistaa, eikä kaukana oo muillakaan. Impi kävi tänään ensimmäisellä oikeella lenkillä eka kertaa kauniin aurinkoisessa talvisäässä. Taisi tehä hyvää kun ei ollu edes kiire takasin pentujen luo. Lempi tänään eka kertaa pentulaatikossa hoitelemassa lapsosia, mut aika pikasesti Ipa hääti pois.
   1.3.11 Eilen pennut tuli 2 viikkoa vanhoiksi. Kaikilla pentusilla on silmät auki ja etenkin Pertillä on kova vauhti päällä kun näkee jo jotain. Eilen leikattiin kynnet eka kertaa. Painot tänä aamuna: Pirkko 388g, Pertti 422g ja Paavo 589g. Napsin tuoreita kuvia ja Paavo sekä Pirkko olikii helppo nakki kun olivat sen verran väsyneitä, mutta Pertti-poika pyöri kun hyrrä ja oli koko ajan karkaamassa viltiltä.. Mutta tässä jokaisen paras otos:

Pirkko

Pertti

Paavo
 4.3.11 Kova on pentusilla hinku jaloilleen, lakanoitten vaihon aikaan hoipertelevat pitkin pentuhuonetta huterilla kintuillaan. Nyt viritellään pentulaatikossa jo pientä jähinäleikkiä, näinköhän hampaat jo kutittelee ikenissä? Painot tänä aamuna: Pirkko 457g, Pertti 505g ja Paavo 699g.
 7.3.11 Pennut tuli tänään 3- viikkoa vanhoiksi ja saivat ensimmäiset madotukset. Ensin piti mässyttää matolääkettä että mitä ihmettä heille työnnettiin suuhun ja kohta perään kökkäreet pentupuuroa. Puuron jälkeen kuitenkin sormet putsattiin tarkkaan ettei se ihan pahaa tainnut olla. Tästä se pikkuhiljaa alkaa kiinteen ruuan maistelu. Painot tänä aamuna: Pirkko 542g, Pertti 540g ja Paavo 722g. Tässä tuoreet kuvat samassa järjestyksessä kun aina ennenkin:

Kuvaussession väsyttämänä Paavo, Pirkko ja Pertti
  10.3.11 Pojat otti oikeen tavaksi loikkia pantulaatikosta pois, niin nyt on sitten avoimet laidat. Vähän tuntuu kuitenkin jänskättävän lähteä tutkailemaan huonetta, mutta eiköhän pentuset huomiseen mennessä oo jo tutkiskellu ympäristöä. Pentupuuroa syödään reippaasti lautaselta jo useemman kerran päivässä.
   14.3.11 Pentuset tänään neljä viikkoa ja painot: Pirkko 718 g, Pertti 761g ja Paavo 940g. Koko pentuhuone on tehokkaasti käytössä ja etenkin pojat käy kurkistelemassa ajan rakosesta jos sitä pääsis laajentamaan liikkumatilaa entisestään. Hampaat on terävät naskalit eikä Impi enää oikein nauti imetyksestä (Lempi on vahvasti sitä mieltä että pennut on lian isoja jo tissille ja koittaa antaa niillä lähöt..). Kiinteetä syyään kolmesti päivässä. Eilen leikattiin kynnet. Tässä taas kuvat:
  16.3.11 Painot tänään: Pirkko 792g, Pertti 839g ja Paavo 1040g. Pentuset kävi ulkoilemassa eka kertaa oli niin ihanan aurinkoinen keli ja etuterassilla suorastaan lämmin. Hienosti menikin, Pertti-poika lirautti pissit sekä pyöräytti kikkareen pihalle. :) Eikä varmaan viittä minuuttia pitempään ulkoiltu. Vaikuttaa lupaavalta! Hertta (tanskandoggi) on hoijossa muutaman päivän ja nyt ulkona pääsi tutustumaan pentusiin:
  21.3.11 Pentuset tuli tänään 5-viikkoa vanhoiksi ja saivat toiset madotukset. Painoa aamulla: Pirkko 968g, Pertti 1090g ja Paavo 1290g. Ulkoilua ollaan harrastettu päivittäin ja nyt aletaan jo aina vaan isommissa ympyröissä tutkiskella pihamaata. Outi käy huomenna kuvailemassa pennut, niin laitellaan sitten tuoreet kuvat näkyville.
  22.3.11 Olikin pitkät kuvaussessiot ensin ulkona ja sitten vielä sisällä. Mutta tuli niitä kuviakin! Tässä jokaisesta pari: (kaikki kuvat on siis ottanut Outi Harju)

Pertti   Pirkko   Paavo
   25.3.11 Pennut senkun kasvaa ja komistuu. :) Alkaa välillä pentuhuoneen seinät paukkua kun on meno sen mukasta. Nyt ollaan ulkoiltu välillä useita kertoja päivässä (vähän säästä riippuen) ja etupiha alkaa olla pennuille hyvinkin tuttu, vielä ei kuitenkaan uskalleta lähteä etemmäksi tutkailemaan. Tänään pentusilla oli ihan uudet hienot pentupannat kaulassa ja ulkoilusta iso osa menikin ittensä raappaamiseen... :) Eilen leikattiin taas kynnet. Pentupuuron lisänä on syöty mm. piimää, raejuustoa, maksaa, lihaa, kalaa ja kaikki maistuu yhtä hienosti.
  28.3.11 Nopeesti se aika menee ja pennut tuli tänään 6 -viikkoa vanhoiksi. En nyt laittelekkaan pokkarikuvia tähän, kun Outi tulee taas viikon päästä kuvailemaan pennut kunnon kameralla. Kovasti ovat kasvaneet taas viikossa, painot tänään: Pirkko 1244g, Pertti 1306g ja Paavo 1575g. Sen verran lahjakkaasti olivat pyöritelleet toisiansa kikkareissa että otin ja harjailin erittäin vastahakoset kaverit läpi. :)
  30.3.11 Eilen Pirkko-tyttöstä olikin pojat pyöritelly pitkin kikkareita, niin joutukin tyttönen illalla pesulle. :) Pentujen paperit tuli jo postissa eikä kennelliitosa ollu nimet muuttunu, eli nyt on virallisesti lapsoset Amorosan Pirkko, Amorosan Pertti ja Amorosan Paavo. Ulkonta ei maltettas tulla sisälle ollenkaan kun aurinko paistaa ja alkaa etupihalla olla lämmin. Mahoja myöten kahlailevat lumessa ihan täysiä.
  2.4.11 Kuka on vaihtanu meijän nätit ja suloset pienet pentuset näihin riiviötermiitteihin jotka riehuvat, sotkevat ja järsivät ihan joka paikan ja koko ajan!? Huh, onneks viihtyvätkin ulkona kun saa pariin otteeseen päivässä siivoilla pentuhuoneen läpikotasin ja siitä ei tuu yhtään mitään jos on kolme innokasta apulaista mukana. :) Eilen hetken ajan oli siistit pentuset kun harjailtiin ulkopöyvällä vastahakosia kavereita, mutta hetken pyörittelivät toisiaan märässä maassa niin meni harjailut ihan vaan harjotuksen piikkiin.. Pantoihin ovat hyvin tottunu kun joka kerta ulos lähtiessä laitetaan pannat kaulaan.
   4.4.11 Pennut tuli tänään 7- viikkoa vanhoiksi ja kovasti on kasvaneet taas viikossa. Paivot tänään: Pirkko 1561g, Pertti 1637g ja Paavo 1828g, samalla kun punnittiin niin saivat madotuksetkin. Vielä muutama päivä ja ois pentutarkastukset esissä. Outi kävi kuvailemassa ja tässä tuoreita otoksia (laitan pentusten omille sivuillekin tuoret kuvat):

Paavo, Pirkko, Pertti
   7.4.11 Pentuset kävi eläinlääkärin tarkastuksessa ja kaikki osottautu priima pennuiksi! :) Silmät on koko porukalla terveet eikä muutenkaan ollu mitään moitittavaa, pojilla tuntu molemmat palluratkin. Hienoa hienoa! Nyt on pennut valmiita lähtemään uusiin koteihin ja Pirkko (Bella) lähteekin huomenna, Paavo (Timi) ylihuomenna ja Pertti-poikakin maanantaina. Tästä eteenpäin tämänkin pentueen kuulumisia kirjotellaan kasvatteja- sivuille ja uutisiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti