:)

:)

Helmi 2007

Pentupäiväkirja
Amorosan L-pentue: Akiliinan Wannabe Furious "Kovu" (kts. Kovun sivut) - Amorosan Helmi

 7.12.2007 Helmi pyöristyy silmissä. Lenkillä liukkaalla tiellä kävely alkaa olla hankalaa ja huilitaukoja pitää välillä pitää. Mahassa alkaa möyrintää tuntumaan ja Helmi makoilee mahansa päällä ja suojelee tulevia pentusia.
17.12.2007 Helmin tiineys on sujunut hyvin, nyt alkaa H-hetki lähestyä. Viideskymmenesensimmäinen vuorokausi menossa. Tisuissa on jo maitoa ja masu vaikutaa melko tiukalta paketilta. Pennuilla taitaa olla ahtaat oltavat. Pentulaatikko kasattiin eilen. Helmi hyppäsi laatikkoon ja istuskeli siellä häntä heiluen. Olisiko se ollut sitten hyvä sen mielestä ! Tässä pari mahakuvaa:
  
 22.12.2007 Helmi nukkui viime yön pentulaatikossa ja muokkasi sitä mieleisekseen. Pennut alkavat jo järjestäytymään lähtöasemiin ja mylläys on sen mukainen. :) Lämpöjä mittaillaan ja ne seilaavat ylös ja alas... Nyt on jännää odotella millon alkaa tosi toimet! :) 57 vuorokautta täysi!
26.12.2007 klo.19.30 Helmin synnytys käynnistyi.
Ensimmäinen pentu syntyi klo.19.57 soopeli narttu 173g
toinen klo.20.15 trikki narttu 168g
kolmas klo.20.35 soopeli uros 232g ja
neljäntenä klo.21.10 trikki uros 184g
27.12.2007 Emä ja pentuset voivat hyvin . Trikki pentusissa huomaa jo nyt enemmän
" asennetta " Kaikkien pentusten paino oli yön aikana lisääntynyt n.10g
Tässä kuvia pennuista päivän vanhoina!
29.12. Pennut kasvaa hyvää vauhtia, painot jokaisella jo yli 200g, Lennart on ihan omilla luvuillaan 296g johdossa! Ristiäiset pidettiin tänään ja näistä lapsosista tuli: Lennart, Luukas, Lyyli ja Lilja. Tässä kuvia 3 vrk vanhoista lapsosista:

Lennart, Lilja, Luukas ja Lyyli

Lennart

Lilja

Luukas

Lyyli
3.1.2008 Tänään Helmi kävi eka kertaa kunnon mettälenkillä ja näytti että nautti täysin rinnoin juoksentelusta Impin ja Jasmin kanssa. Taitaa kaivata jo muutakin kun pentulaatikossa makailua.. :) Nyt reilun viikon vanhoina pentusten painot on: Lyyli 312 g, Lilja 330 g, Luukas 364 g ja Lennart 439 g. Kaikki kasvaneet reilusti, Lennart vaan vielä vähän enemmän.. :) Kynnet leikattiin ilman minkäänlaista vastaan sanomista kun oli mahat täynnä maitoa ja pökkeröinen olo.
9.1.2008 Pentujen painot kaksiviikkoisina:Lyyli 445 g, Lilja 450 g, Luukas 511 g ja Lennart 585 g. Kaikki lapsoset avasivat silmänsä. Lilja jo pari päivää ennen muita. Tänään lopulta Luukas ja Lyylikin. Nyt alkaa hurja sutina pentulaatikossa kun Helmi tulee lähelle. Pennut nousevat horjuville jaloilleen ja pikkuhiljaa opetellaan äänenkäyttöä pienin haukkuharjoituksin. Sunnuntaina saadaan viimein kamera ja kuvaaja paikalle, eli luvassa kuvapäivityksiä piakkoin.
13.1.2008 Helmille alotettiin antibioottikuuri kun maidon tulo heikkeni ja pentusten painot notkahti. Nyt on jo syötetty sitten mannapuuroa+jauhelihaa pikkuhiljaa maidon tueksi, Lyyli tuntuu ihan tykkäävän puurosta mutta muut syö kun suuhun kerta laitetaan. :) Outi kävi kuvailemassa pentuset ja tässä kuvasatoa:
Lilja, Lennart, Luukas ja Lyyli


Pojat Lennart ja Luukas päiväunilla
Lyyli
Lilja
Lennart
Luukas
17.1.2008 Pentuset kolmeviikkoa vanhat ja tänään ensimmäiset madotukset. Painot on hyvin noususuunnassa jokaisella (Lyyli 557g, Lilja 571g, Lennart 664g ja Luukas 583g) ja puuro alkaa maistua myös muillekkin kun Lyylille. :) Pikkuhiljaa pentuset alkaa leikkimään hännät vipattaen. Lyyliä alkoi jo kiinnostaa miltä näyttää maailma pentulaatikon ulkopuolella, mutta ei onneksi vielä laidan yli tullut. Jasmi-sisko haluaisi kovasti auttaa pentusten hoidossa ja saakin mennä kurkkimaan laatikon laidalle muttei sen pitemmälle. Karo-mummon apu ei ole tervetullutta :)
23.1.2008 nyt sitä ollaan jo neljä viikkoa vanhoja . Puuroa mässytetään kaksi kertaa päivässä lautaselta ja ollaan niin puurossa koko koirat ! Lennart meinaa aina pistellä kavereittenkin annokset! Painot hienosti yli 700g kaikilla ( Lyyli 708 g, Lilja 728 g, Lennart 778 g ja Luukas 752 g) Tänään otettiin laatikon etulaita pois että pääsivät pentuset tutustumaan huoneeseensa. Vähän oli ihmettä ja sitten viipotettiinkin edes takaisin eikä hirvittänyt yhtään! Lopulta uni yllätti kesken touhun!26.1.2008 Tänään punnitsin pennut ja yllätys yllätys!! Luukkaalle oli puuro maistunut tosi hyvin, se oli kirinyt velipojan kiinni molemmat pojat painoivat 831 g, Lyyli 748 g ja Lilja 798 g. Pentuset maistelivat papanoita puuron seassa ja hyvin maistui. Pentuset syövät 3 kertaa päivässä puuroa ja välillä tissitellään. Helmi vaan on jo kärsivän oloinen kun pennut pienillä hampaillaan tarraavat kiinni.
26-27.1. viikonloppu oli pentusille huisketta. Lapsenlapsemme Veeti 3v ja Elmeri 1v olivat leikittämässä pentuja. Pojat olivat niin innokkaita että välillä piti sulkea pentuhuoneen ovi ja rauhoittaa tilanne . Taas kun ovi avautui oli neljä innokasta hännänheiluttajaa vastassa.
Viikolla eräänäpäivänä menin olohuoneeseen niin löysin pieniä ”tutkimusmatkailijoita” tutustumassa paikkoihin. Karo-mummo oli päättänyt avartaa pentusten reviiriä ja kaatanut portin että pääsevät pois huoneesta.
Maitopuuro on vaihtunut penturuokaan ja seassa on maisteltu piimää ja kermaviiliä . Hyvin tuntuu maistuvan !

1.2. Pennut saivat matokuurin . Kauneuden hoitokin aloitettiin . Kaikki pentuset kuuntelivat yllättävän tyytyväisinä kun harjalla rapsutettiin turkki hienoksi. Samalla tarkastettiin hampaat ja huomattiin että Liljalla on alapurenta, muilla hampaat ovat oikeassa linjassa. Pentujen painot , Lyyli 923 g, Lilja 1095 g, Lennart 1093 g ja Luukas 1106 g .
2.2. Tänään ovat pentusten tulevat omistajat käyneet katsomassa pentujaan . Kaikkia on sylitelty tasapuolisesti että ovat saaneet tutustua vieraisiin ihmisiin.
Pennut osaavat jo kerjätä huomiota hirmuinen haukku ja vikinä alkaa kun joku lähestyy pentuhuonetta. Pienet kuonot ilmestyvät portin laidalle ja hännät vipottaen ootetaan josko joku tulisi!
Ulkoilemaan ei olla päästy kun on ollut niin huonot kelit. Outi tulee illalla kuvaiemaan pentusia!

2.2.2008 kuvasatoa:

Tytöt yhteispotretissa

Lennart

Lennart

Lennart

Lilja

Lilja

Luukas

Luukas

Lyyli

Lyyli

Lyyli
6.2. Pentuset ovat päässeet haistelemaan talvista ulkoilmaa . Ensireaktiot olivat ” apua mitä tämä on , niin märkää ja kylmää !!! ”  Seuraavana päivänä jo katseltiin ympärille ja Lyyli reippaana tyttönä teki kakat ulos ! Käydään muutama minuutti päivittäin totuttelemassa ulkona oloon.
Tänään leikeltiin kynnet , pentuset suhtautuivat asiaan ihan rauhallisesti kun vaan leikkaaja olisi nähnyt kunnolla niin pikkuruiset kynnet .
Pennut syövät kuivamuonaa lisukkeena milloin Yrjölänpuuroa , kermaviiliä , raejuustoa ym. kupillinen neljästi päivässä häviää nälkäisiin suihin . Painot tänään Lyyli 1095 g, Lilja 1331 g, Lennart 1318 g ja Luukas 1324 g.

12.2. Lyyli on keksinyt kuinka tullaan pentuhuoneesta pois.. Ensin hypätään roikkumaan aidalle etutassuista ja sitten hurja sipittäminen takatassuille että pääsee yli! :) Luukas katto mallia siskosta ja sitten molemmat pääsi juoksentelemaan ympäri taloa. Nyt on sitten laitettu korkeampi portti. Eilen lapsoset juoksenteli pihalla jo reippaasti pitkin hankia.
13.2. Pentuset seittemän viikkoa. Kun mennään niin mennään täysillä, välillä jopa seiniä päin.. Yöt Helmi viettää jo muualla ja päivät menee koiralaumassa muiden kanssa, jossa mummo pitää kakarat kurissa ja nuhteessa. Pentuset madotettu ja punnittu, painot: Lyyli 1356g, Lilja 1709g, Lennart 1657g ja Luukas 1678g.
15.2. Tänään eläinlääkärin tarkastus. Kaikki pentuset silmiltään ja muutenkin terveitä ja reippaita! Pikien kiveksiä vielä odotellaan.
17.2. Eilen Lilja haettiin aamusta Lappeenrantaan ja Luukas illasta Joensuuhun. Tänään lähti vielä Lyylikin Espooseen. Lennart viettää vielä viikon meillä ja sitten on senkn aika lähteä Kokkolan suuntaan. Kylläpä aika meni nopeesti! Tästä eteenpäin pentusista raportoidaan kasvatteja sivuille.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti