:)

:)

Jasmi 2009

Pentupäiväkirja
Amorosan N-pentue: Ultimate Rivers Ghost of Blue Tails - Amorosan Jasmiina
                       
       
      (Kostin kuva: Titta Strömberg, Jasmin kuva: Outi Harju)
 
 12.3.09 Jasmin tiineys on sujunut hienosti ja nyt alkaa  viimeiset kakasi viikkoa . Lenkillä mennään edelleen riehakkaasti alku matka ja loppumatkasta vähän rauhallisemmin , tuntuvat pennut sen verran jo painavan . Taka tisuissa tuntuu jo maitoa ja pihassa Jasmi viihtyy varaston alla ...  Kunhan ei suunnittelisi sinne pesää. Tänään kasattiin pentulaatikko  jonka Helmi esitteli Jasmille ja Karo mummo kävi tohkeissaan kurkistelemassa laatikkoon . 
 17.3.09 on Jasmi on ollut 53 vuorokautta kantavana ja aloitettiin  lämpöjen mittaus. Maitoa tuntuis olevan kaikissa tisuissa ja karvatuppoja löytyy lattialta kun Jasmi putsaa karvat tissien ympäriltä että olis sitten  pentujen parempi löytää nisät.  Tässä tuoreet mahakuvat:
 
 
 25.3.09 Eilen aamusta Jasmi alotti petailemaan ja ulkona kaiveli pesää seinän vierustoille. Elikkä avautumisvaihe alkoi. Synnytys käynnistyi toden teolla yöllä klo 01.20 ja ensimmäinen pentu syntyi klo 01.37. Ensimmäinen pentu tuli häntä eeltä ja aiheutti ylimääräisiä sydämen tykytyksiä kätilölle... Kuitenkin soopeli uros saatiin terveenä ulos ja painoa pojalla oli 105 g. Toinen pentu syntyi klo 02.39 ja oli myös todella reipas soopeli uros, painoa pojalla 119 g. Viimeisenä klo 03.02 syntyi pieni mutta terhakka trikki tyttö joka oli painoltaan vain 80 g.
 Nyt aamusta tilanne on rauhoittunut ja pennut syö kaikki reippaana tissillä ja Jasmi on oikein esimerkillinen äiti. :) Isomummo Karo itkee portin takana ja haluaisi osallistua pentujen hoitoon.Tässä tuoreet kuvat tuoreista pennuista:
  
             Poika nro 1
  
            Poika nro 2
  
               Tyttö
  
        Tyttö, poika nro 1 (ylhäällä), poika nro 2
 31.3.09
Pentuset ovat nyt viikon ikäisiä ja alkaa jo luonteet näkyä, nimetkin on jo.  Poika 1 Nikolai on kova poika touhuamaan kuvatessa ei meinannut kestää sohvalla . Nikolain  paino on nyt  180g .
 
 Poika 2 Niilo on ruoka-aikaan ensimmäisenä paikalla mutta muuten ottaa elämän rauhallisesti. Niilon paino on nyt 263g .
 Tyttö Nelly on pieni mutta pippurinen. Kova komentamaan mammaa jos ei satu ihan neidin eteen asettumaan. Nelly tykkää lämmitellä veljiensä päällä . Nellyn paino no nyt 128g .
 Mamma on jo päässet lenkille mukaan ja nauttii täysin siemauksin mutta loppumatkasta muistuu pennut mieleen ja tulee kova kiire kotiin.
 Tässä viikkoskuvat lapsukaisista:
  
               
 Nikolai
  
              Niilo
  
                 Nelly
 
6.4.09 Pentuset nousivat eilen jaloilleen ja lähtivät vipeltämään. Nelly järjesti oikein esityksen kirmailullaan kun ei meinannut takajalat oikein keretä mukaan. Punnituksessa Niilo näytti ettei tässä olla enää mitään pieniä ja kiipesi kupista pois joten täytynee vaihtaa suurempi kuppi. Minkähänlainen vauhti on sitten kun saadaan silmät auki! Kynnet leikattin ihan hyvässä yhteisymmärryksessä pennut ottivat asian ihan kiltisti. Nikolain paino tänään 349g. Niilo 445g ja Nelly 240g.
 
 10.4.09 Pentuset on nyt reilu 2 viikkoa vanhoja. Nellyllä ja Nikolailla on silmät jo kunnolla auki, Niilokin kurkistelee. Jasmi kun tule pentulaatikkoon niin alkaa hurja vipellys ja "juokseminen" tissille. Ilmeisesti alkaa hampaan nysät jo vähän tuntua kun Jasmin ilme alkaa olla hiukan kärsivän näköinen.. Pientä nahistelua ja jäyryämistä on jo havaittavissa pentusten kesken. Helmi-mummo on innokkaana hoitotätinä mukana, välillä turhankin innokkaana kun meinasi aluksi ajaa Jasmin pentulaatikosta pois ja omia pennut itelleen. :) Painot tänään: Nikolai 473g, Niilo 560g ja Nelly 355g. 2 viikkos kuvat:
 
      Nikolai
 
     Niilo
 
     Nelly
 21.4.09 Pentuset on nyt neljä viikkoa eikä pentulaatikon reunat tahdo riittää enää.. Nikolain kopsahdettua lattialle avattiin pentulaatikon etuseinä ja nyt lapsoset viipottavat pitkin pentuhuoneen lattiaa ja tarkistavat joka nurkan. Pentuhuonekkaan ei meinaa riittää kun Niilo lähti portin raosta tutkimaan muutakin taloa... Pentuset syö jo jauhelihaa ja mannavelliä kahdesti päivässä, Nikolai syö reippaasti kupista mutta toiset imeskelee puuron sormista. Pentusia ei enää punnita päivittäin, painot tänään: Nikolai 713g, Niilo 1026g, Nelly 662g. Huomenna on edessä ensimmäinen automatka kun pennut lähtee eläinlääkärille tunnistusmerkittäväksi.
 25.4.09 Pentuset saivat keskiviikkona sirut. Ensimmäinen automatka sujui hyvin, ei pahoinvointia eikä paniikkia kellään, liikennevaloissa alkoi boxista huutelu mutta auton pysyessä liikkeellä oli takapenkkiläisetkin hiljaa. Pojat ottivat sirutuksen ihan lunkisti, mutta Nelly pisti hanttiin minkä pienellä kropallaan vaan voi. :) Ruokavalio on laajentunut, puuron sekaan on lisätty papusia, kermaviiliä, yrjölän puuroa ym. Ruokaa tarjotaan kolmesti päivässä ja kaikki pentuset syö napakasti lautaselta, annoskokoa joutuu jo tuplaamaan. Kaikki aikuiset koirat käyvät vuorollaan leikittämässä lapsosia. Painot tänään: Nikolai 871 g, Niilo 1182 g, Nelly 723 g. Tuoreet kuvat, lisää kuvia pentujen omilta sivuilta:
 
 
   Nikolai
 
 
     Niilo
 
 
     Nelly
 7.5.09 Pentuset reilut viisi viikkoa vanhat ja vauhti sekä reviiri kasvaa. Sunnuntaina alkoi reilun viikon kestävä sukulointi reissu. Hienosti lapsoset on sopeutunut uuteen ympäristöön eikä uuden näköset koiratkaan hetkauta. Rasmus- lapinkoira sekä Helmi- tanskandoggi ovat tulleet tutuksi shetlantilaisten sukulaisten lisäksi. Lapset ulkoilee monta tuntia päivässä pitkin pihamaita.
 11.5.09 Vierailu viikko alkaa olla pentusilla lopuillaan ja huomenna on edessä kotiin paluu. Tällä alkaakin olla peltoja myöten pihamaat kartotettu ja koiralauman keskellä (yhteensä pentuset mukaan lukien jaloissa pyörii 9 hännän heiluttajaa...) on turha kainous karissut ja Rasmustakin haastetaan leikkiin. Outi kävi tänään kuvailemassa lapsia, kuvasatoa tulossa myöhemmin. Huomenna pentuset täyttää 6 viikkoa.
 17.5.09 Pentutarkastus oli torstaina 14. päivä ja eläinlääkäri totesi että poikien silmät terveet ja Nikolailla molemmat kivekset pusseissa, Niilolla tuntui toinen. Nellyn silmistä oikea terve, vasemmassa kehityshäiriö PHTVL/PHPV, joka tarkoittaa sikiöaikaista verisuonen kehittymis-häiriötä Toivotaan ettei verisuoni ala vaivata myöhemmällä iällä. Muuten kaikki oli kunnossa ja pentuset oli tosi reippaita. Nyt saatiin Outilta 6 viikkois kuvia, laitan tähän parit kuvat ja pentusten omalle sivulle lisää. Kiitokset Outille jälleen kerran kuvailuista! Kuvia oli paljon ja todella hyviä. (6-viikkos kuvat: Outi Harju)
          
                       Nelly                        Nikolai                       Niilo
           
      
               Nikolai
     
                Niilo
     
                Nelly
 21.5.09 Pentuset kasvaa hurjaa vauhtia ja juoksentelevat pitkin kämppää tuhoja tehden.. Mattojen repiminen tuntuu olevan SE juttu. Sunnuntaina 24.5. Lähtee Nikolai uuteen kotiinsa ja Nelly sekä Niilo lähtevät koulujen loputtua. Tästä eteenpäin N-pentujen kuulumisia tulee uutisiin ja kasvatteja-sivulle.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti