:)

:)

Lempi 2009

Pentupäiväkirja
Amorosan O-pentue: Bluemeadow`s Lucky Charm - Amorosan Ensi-Lempi
                       
       
      (Kuva: Netta Mäläskä)
 
 10.12.09 Lempillä alkaa olla maha jo aikamoisen turvoksissa ja hirmuinen ähinä ja puhina päällä kun käy makuulle. Vielä olisi 2 viikkoa laskettuun aikaan, että saa nähä miten isoksi se tyttönen vielä siitä kasvaa. :) Pentuset alkaa pikkuhiljaa järjestäytyä lähtöasemiin ja valua taakkepäin, eilen ihan kun oisi tuntunut ensimmäiset pienen nenän tökkäsyt. :) Muutama päivä sitten laittelin jo pentulaatikon kasalleen, alkoi oma ja Impin peti saaha siihen malliin kyytiä että nyt saa sitten myllätä sydämensä kyllyydestä laatikkoa mieleisekseen.
 14.12.09 Kyllä on pyllerön oleminen hankalaa... Pentuset järjestäytyy jo parijonoon ja ylhäältä katottuna on olemus hyvin ilmapalloa muistuttava: pää ja pakaran seutu on vielä kaposena, muuten on hyvin pyöreetä muotoa. :) Pakkaskelit alko ja ulkoilu ei oo Lempistä enää yhtään kivaa kun takki puetaan päälle ettei maitoa täynnä olevat tissit palellu. Jännityksellä joulua odotellaan!
 20.12.09 H-hetki lähestyy! :) Huomenna ois vuorokaus 58 ja sen jälkeen pentuset voi syntyä hetkenä minä hyvänsä. Jännää! Lämpöjä on mittailtu nyt pari päivää, siinä keikkuvat 37 asteen tuntumassa. Lempi taapertaa jo kun ankka, pentuset on jo niin takana jalkojen välissä. Anika tuli meille leikittämään Impiä muutamaksi päiväksi, Impillä meinaa pää räjähtää kun ei Lempi enää oikein jaksa liikuskella eikä Ipalla oo ketään kenen kanssa leikkiä. Tänään otin tyttösestä mahakuvan:
            
 25.12.09 Niinhän se kävi että joulupennut saatiin! :) Eilen alkoi jo aamusta näyttää että piakkoin pennut syntyvät, mutta ei nyt aivan piakkoin kuitenkaan. Illasta 6 aikoihin alkoi kunnolla avautumispoltot ja vesi meni klo 0.49. Ensimmäisenä syntyi klo 1.30 trikki narttu joka painoi 275g. Siihen perään klo 1.54 syntyi soopeli narttu 315g. Seuraava trikki tyttö 265g syntyi 2.39. Tämän tytön jälkeen Lempi huokasi ja alkoi imettämään niin kerittiin jo lakanatkin vaihtaa kun vielä syntyi klo 3.30 viimeisenä muttei vähäisimpänä soopeli narttu 322g. Kaikki tyttöset voi pulskasti ja syö reippaasti. Eipä oo ennen yli 300g pentuja meillä ollu. Tässä tuoreet kuvat:
      
                      tyttö nro 2, tyttö nro 1, tyttö nro 3, tyttö nro 4
      
               tyttö 1
      
            tyttö 2
      
                     tyttö 3
      
                 tyttö 4
 26.12.09 Hienosti on ensimmäinen vuorokausi mennyt ja tyytyväisen olosia pallomahoja pötköttää pentulaatikossa. :) Lempillä tulee tosi hyvin maitoa ja pentujen painot on hienosti nousussa: 1= 281g, 2= 320g, 3= 268g, 4= 327g. Nyt epätoivonen nimien miettiminen, on vaihtoehot vähän vähissä O-kirjaimilla alkavissa vanhoissa naisten nimissä...
 28.12.09 Lempi alkaa jo pikkasen hellittää tiukkapiposesta äipän roolista ja liikuskelee jo välillä muuallakin talossa eikä jäsähä pelkkään pentulaatikkoon. Olis jopa lähteny tänään jo lenkille, mutta on sen verran hanget korkeat nietokset että ootellaan kunnon polkujen tallautumista ennenkun Lempi pääsee mukaan lenkille. Pentuset sai tänään nimet ja tyttösten ilta painot: Onerva (tyttö 1) 350 g, Okuliina (tyttö 2) 377g, Olivia (tyttö 3) 325g ja Odelia (tyttö 4) 408g.
 1.1.10 Pentuset tuli viikon vanhoiksi ja epäilyttävän kevyesti näyttäs luomet olevan kiinni... Jännityksellä ootellaan monta päivää pysyvät vielä kiinni enne kun aukee ja alkaa liikuskelu. Kovasti kampaavat jo jalkojen päälle harjottelemaan kävelyhommia. Painot näin vuuen alkuun: Onerva 463g, Okuliina 477g, Olivia 417g, Odelia 520g. Tässä viikkos kuvat:
 
           Onerva
 
             Okuliina
 
                Olivia
 
              Odelia
 4.1.10 Tänään leikattiin lapsosilta kynnet ensimmäistä kertaa. Vanha kunnon konsti toimi, mahat täyteen maitoa ja taju kankaalle ja sen jälkeen kynsien leikkaus. Kukaan ei laittanut vastaan ollenkaan, mutta kyllä se on nopeitten laji. Ei niin kovin pitkäpinnasia pentusia kuitenkaan. :) Odelia kurkistaa jo! Ei varmaan mene kauaa kun muillakin silmät aukeaa. Illan painot: Onerva 571g, Okuliina 587g, Olivia 510g ja Odelia 652g.
 7.1.10 Pennut tuli tänään 2 viikkoa vanhoiksi ja kaikilla on silmät jotenkin auki, Okuliina availi viimesenä eilen illalla ja se kurkistaa pienesti vasta. Painot jatkaa reipasta nousua: Onerva 662g, Okuliina 679g, Olivia 579g ja Odelia 710g. Taas oli kuvailusessiot, joista ei meinannut tulla mitään... Sohva oli loppujen lopuksi aika pieni kun horjuvia pentuja kipitti sillä eri suuntiin. :) Mutta tässä 2-viikkos kuvat tytöistä:
            
            
            
            
            
 9.1.10 Tänään lapsoset maistelivat jauhelihaa ensimmäistä kertaa. Hyvä ettei mennyt sormet saman tien! Tuntui kelpaavan, sen verran hanakasti lussuttivat sormet puhtaiksi. Annetaan tänään vielä uuemman kerran jauhelihaa ja huomenna kokeillaan sitten vähän pentupuuroa. Lempillä alkaa olla jo työtä lapsosten syöttämisessä niin parempi alkaa ajoissa antamaan kiinteetä. Pentuhuoneen lattian vuoraus pahvilla ja sanomalehdellä on myös ohjelmassa, onpahan valmiina kun päättävät marssille lähteä. :)
 11.1.10 Kyllä on sotkusta hommaa tuo puuron syönti.. Pari kerta päivässä pikku tyttöset luistelee puurolautasella mässyttämässä ja puuroa löytyy jokaisen varpaan väleistä korviin asti.. Onneks Lempi on aina innokas siivoilemaan lapsoset taas edustuskuntoon. Syömis-operaatio kun on ohi, niin mielellään pentuset kiipee täydellä mahalla syliin siliteltäväksi. Pikkuhiljaa alkaa leikkien virittely, etenkin Okuliina tuntuu olevan millon kenenkin niskassa murisemassa. :)
 14.1.10 Pikku tyttöset täytti 3 viikkoa ja sen kunniaks käytiin autoajelulla hakemassa mikrosirut. :) Ja kakun sijaan saivat ensimmäiset madotukset.. Vielä malttavat majailla pentulaatikossa, vaikkakin nyt jo roikutaan kyynärpäitten varassa laatikon laijalle, saa nähä kuka kopsahtaa yli ensimmäisenä. Nyt lapset syö jo kolme kiinteetä ateriaa päivässä ja pikkuhiljaa lisäilty pakeloita puuron sekaan. Painotkin on tasottunut: Onerva 902g, Okuliina 879g, Olivia 717g ja Odelia 856g. Outi tulee huomenna kuvailemaan lapsosia, joten 3-viikkos kuvat tulee sitten myöhemmin.
 16.1.10 Nyt on taas pentulaatikossa vilinää.. Lempille tuli eilen illalla "ottolapsia", kolme kääpiöpinserin pentua etti keinoemoa kun omalla emällä ei noussut maito. Lempihän hoitaa ja huolehtii niin omat kuin vieraatkin! :) Nyt on vaan huolena saada tulokkaat imemään itsenäisesti. Kaikki O-tyttöset nuolee pienempiään ja välillä yrittää vähän hammastella että löytyykö näistä jo leikkikaveria mutta on vähän turhan pieniä nämä 14.1. syntyneet kaverit. Keskenään leikitään jo hurjia painileikkejä ja välillä "jahataan" toisia (mut kun tasapaino ei vielä oo mikään mainio..). Kun Lempillä on nyt kolme suuta lisää ruokittavana niin tyttöset saa kiinteetä jo neljästi päivässä. Kynnet leikattiin eilen. Tässä koko porukan kuva:
   
 18.1.10 Eilen kävi niin ikävästi että pienet kääkän pennut luovuttivat yksi kerrallaan. :( Lempille tuntui myös olevan kova paikka kun ottolapset nuukahtivat.
 Omat pennut ei taiinneet asiaa huomata, ainakaan riehumisen määrään tapaus ei vaikuttanut. Yöllä heräilin hirmuiseen ryminään ja pennun "hihkaisuihin", kun menin kattomaan mitä tapahtuu, niin tyypit oli vetäneet huoneessa olevan kuletusboxin keskelle lattiaa, sanomalehet oli vaan rutussa ympärillä. :) Arvata vaan saattaa mitä pentusilla on liikkunut päässään... Painot on kivunnut Onervalla ja Okuliinalla jo yli 1000g ja Olivia pitää perää 843g painolla. Jos kelit pysyy leutoina niin kohta tuuppaan noita pihalle riehumaan! :) Tässä 3-viikkos kuvat jotka Harjun Outi kävi ottamassa:
   
   
   
   
 22.1.10 "Pienet" tyttöset tuli viime yönä 4-viikkosiksi, vaikkei painot ehkä niin vähäisiä ookkaan.. Onerva 1349g, Okuliina 1351g, Olivia 1065g ja Odelia 1196g Elikkäs kaikki lapsoset päälle kilosia! :D Meillä onkin nyt pari viikkoa hulinaa kun koko Amorosan porukka on koossa, Jasmi, Helmi ja Anika tuli pariksi viikoksi meille hoitoon. Anikaa alkuunsa hirvitti mitä pyöriäisiä nuo pennut on, mutta sitten hoksasi että niitten kanssa voi leikkiä! Ei ne ihan yhtä nopeita ja notkeita oo mutta vähän innokkaampia leikkikavereita kuitenkin kun aikuiset.
 25.1.10 Lapsosille olikin jännä päivä kun aurinko paistoi niin lämpimästi että pääsivät ensimmäistä kertaa ulkoilemaan! Ei tuntunut ihmeemmin jänskättävän, heti hilppasivat reippaasti perässä pitkin pihaa. Kukaan ei jäänyt kyyhöttämään yksinään vaan viitisen minuuttia jaksoivat kipitellä ennenkun vilu alkoi tulla. Sitten vielä leikkihepulit sisällä ja hetkessä kaikki uneen. :) Siinä sai sitten samalla punnittua kun olivat taju kankaalla: Onerva 1487g, Okuliina 1465g, Olivia 1202g ja Odelia 1289g. Jos tänään vielä aurinko jaksaa myöhemminkin paistaa niin ulkoillaan uuestaa, tai sitten huomenissa.  
 27.1.10 Huh minkälainen säikähdys. Koulusta palaillessani olikin pentuset murtautunut ulos pentuhuoneesta ja kolme kaveria käkkäili vastaan käytävässä. Okuliinaa ei näkynyt missään ja etsinnän jälkeen tyttönen löytyi tyhjän uima-altaan pohjalta! Onneksi vahingoittumattomana (alku järkytyksen jälkeen tajusin tutkia ettei aristanut mitään paikkaa pienessä kropassaan) mutta pelosta täristen. Nyt tarvii ruveta nikkarointi hommiin ja rakennella pennun kestävämpi portti! Painot oli tänään: Onerva 1647g, Okuliina 1645g, Olivia 1385g jaOdelia 1417g Huomenna ois sitten pentusten 5-viikkos synttärit ja madotuksen aika taas.
 31.1.10 Okuliina on toipunut kolahuksesta hyvin, ja on aivan kun ennenkin. :) Pakkaset on lauhtunu ja nyt pentuset pääsee ulkoilemaan useemman kerran päivässä. Pantaa ollaan pietty kaikilla kaulassa, eikä tunnu menoa haittaavan. Painon nousut tuntuu tasottuneen, tänään tyttöset painoi: Onerva 1787g, Okuliina 1791g, Olivia 1542g ja Odelia 1545g.
 2.2.10 Nyt ei oo enää pissille haisevia pieniä koiria. Sen verran ahkeraan on pienet tyttöset pyöritelly toisiaan tuoreissa lätäköissä ja kikkareissa että oli aika mennä pesulle.. :) Nyt on pörheitä ja puhtaita pentusia. Toiset oli lähinnä ihmeissään että mitä nyt tapahtuu, mutta Odelia oli sitä mieltä ettei hää halua ees tietää vaan kiireellä pois koko kylppäristä!
 10.2.10 Eipä nuo kauaa ollu puhtaita, tarvii varmaan pesasta uuemman kerran ennen luovutusta ja kietoa kelmuun että kestävät puhtaina.. Outi kävi kuvailemassa lapsoset viikonloppuna kun pennut oli päälle 6 viikkosia, laittelee kuvia kun saa koneen kuntoon. Tulikin hienoja otoksia hienoista pennuista! :) Vaakasta on loppunut patterit, mutta voisin kuvitella että on koko porukka 2 kg paremmalla puolella painoineen. Pihalle tulee kikkareita ja pissoja kiitettävään tahtiin ja pitkin pihaa viipotetaan kilpaa minkä töppöjaloilla ennättää. :) Tyttöset tulee seittemän viikkosiksi parin päivän päästä ja siitä viikko vielä pentutarkastukseen, nopeesti se aika menee!
      
 14.2.10 Tänään sain ne Harjun Outin viikko sitten ottamat kuvat tyttösistä. Oli aikamoinen seulominen yli 400 kuvan joukosta... Tässä muutama kuva ja pentujen omalta sivulta löytyy sitten muutama lisää. Pentusten paperit kun tuli Kennelliitosta, olikin Odelian nimi vaihtunu! Eli tyttönen onkin virallisesti Amorosan Odella..
      
                   Odella ja Okuliina
      
                       Onerva ja Olivia
                  
     
     
     
 20.2.10 Nyt hiljeni meijän tupa.. Eilen "pikku" tyttöset (Onerva 3,25 kg, Okuliina 3,35 kg, Olivia 2,9 kg ja Odella 2,45 kg) kävi eläinlääkärissä pentutarkastuksessa. Reippaita ja terveitä pentuja, Overvalta kuului sydämestä vasemmalta puolelta pieni sivu ääni, Olivialla oli sikiöaikainen verisuonen jääne silmässä (ei perinnöllinen) ja Okuliinalla ja Odellalla lievä crd. Huuto oli hurja eläinlääkärille päin ajellessa, mutta takas tullessa nukkui koko porukka. :) Trikki tyttöset lähtikin saman tien uusiin koteihin ja tänä aamusta sopuli tytötkin lensivät pesästä. Tästä eteenpäin O-pentujen kuulumisia kirjaillaan kasvatit-sivuille.
                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti